Friday, 26 June 2009

Answers to monthly quiz

1) Last month the High Court declared that Pringles must be called Potato crisps. What percentage of each Pringle is actually potato ?
Answer = 42%

2) The Minoan civilization is believed to have been dealt a death blow by the eruption of which volcano ?
Answer - Santorini on the island of Thera

3) Who wrote "The Loneliness of the Long Distance Runner " ?
Answer - Alan Sillitoe

4) The worst ever colliery disaster in Britain happened in the Universal colliey in which welsh town or village near Caerphilly ?
Answer - Senghenydd

5) Dermast, Turkey and Common are all species of which tree ?
Answer - oak

6) The film "Happy Gilmore" centres on which sport ?
Answer - golf

7) Name two boxers who fought both Muhammed Ali and Mike Tyson during their careers
Answer - Larry Holmes and Trevor Berbick ( see last post ! )

8) Which BNP politician has pledged not to embarrass the Queen by attending a garden party ?
Answer - Nick Griffin

9) According to Mary Tudor, if you had cut her open what would you have found engraved upon her heart ?
Answer - the word Calais

10) Barbara Hepworth's sculpture 'single Form' which can be found outside the United Nations building, is a memorial to whom ?
Answer - Dag Hammerskjold

11) Mythology - in Norse Mythology what did Odin's horse Sleipnir have that normal horses lack ?
Answer - 8 legs rather than four

12) If you suffer from gynophobia, what are you afraid of ?
Answer - women

13) What was the name of the Hollywood mansion built by Mary Pickford and Douglas Fairbanks (senior)
Answer - Pickfair

14) With which motor racing team did Jenson Button begin his formula 1 career ?
Answer - Williams BMW

15) Which song from the musical "Porgy and Bess" provided a hit for Bronski Beat in the 1980s ?
Answer - It Ain't Necessarily So

16) In John Bunyan's "The Pilgrim's Progress", which building is the dwelling place of Giant Despair ?
Answer - Doubting Castle

17) What was the title of Norway's winning Eurovision song ?
Answer - Fairytale ( by Alexander Ryback )

18) Name the sister ship of the Mayflower which was so unseaworthy it never left Plymouth with its sister ship ?
Answer - Speedwell

19) Complete the title of this opera by Michael Nyman - The Man Who Mistook His Wife For A - ?
Answer - Hat

20) If the mandible is the lower jaw, what is the upper jaw ?
Answer - the maxilla

21) Who is BBC News' Political Editor ?
Answer - Nick Robinson

22) Which Hollywood actor played Number 2 in the Austin Powers movies ?
Answer - Robert Wagner

23) Name the first and last of the 7 winners when Frankie Dettori went through the card in Ascot.
Answer - Fujiyama Crest and Wall Street

24) In which year were over 30 members of the clan Macdonald massacred in Glencoe ?
Answer - 1692

25) What is the capital city of Tanzania ?
Answer - Dodoma ( and no longer Dar Es Salaam )

26) What was the name of the novel written under a pseudonym by Kingsley Amis, after the death of Ian Fleming, which featured James Bond ?
Answer - Colonel Sun

27) The smallest town in Britain, Llanwyrtyd Wells, is home to the annual world championships in which alternative sport ?
Answer - Bog Snorkelling

28) Which driver holds the world land speed record ?
Answer - Andy Green

29) Which fictional resort was home to Jessica Fletcher in the series Murder she Wrote ?
Answer - Cabbit Cove

30) On the cover of which Albums do the Beatles spell out the word in semaphore ?
Answer - Help

31) Usain Bolt won the mens 200m at the Beijing Olympics. Who was the last Jamaican man to win the Olympic 200m before him ?
Answer - Donald Quarrie

32) Which nickname has Private Eye used for departing Speaker of the House of Commons, Michael Martin ?
Answer - Gorbals Mick

33) In Japan, where might you wear a zori ?
Answer - on your feet - its a type of sandal

34) The condition Rickets is caused by a deficiency of which vitamin ?
Answer - D

35) Eddy Grant and the Equals were first to have a hit with the song "Baby Come Back", but who else had a huge hit with the same song in 1994 ?
Answer - Pato Banton with UB40

36) Which Wrexham, Everton, Man Utd., Chelsea, Stoke, Leeds and West Brom footballer was jailed in the 1990s for passing forged £10 notes ?
Answer - Mickey Thomas

37) In which battle of 1917 were tanks used on a large scale for the first time, accepting that they were first actually used in small numbers in the Battle of the Somme in 1916 ?
Answer - Cambrai

38) The Mayor of Aberystwyth, Sue Jones-Davies, has just had the 30 year ban on the film "Life of Brian" lifted. This caused some media interest. Why in particular ?
Answer - because she was the female lead in the film, playing Judith

39) Who wrote the autobiographical works "'Tis" and "Angela's Ashes" ?
Answer - Frank McCourt

40) Name the player who knocked Rafael Nadal out of this year's French Open ?
Answer - Robin Soderling

Watch this space for the next one


Another Anne said...

No number 24? (I vote 1690.)

Also - vitamin C for rickets?

Londinius said...
This comment has been removed by the author.
Londinius said...

Oops ! ( again !) It just goes to show, post in haste - repent at leisure. Seriously, thanks for pointing those out Anne - or may I call you Another ? I'll fix the post now.

Another Anne said...

You can call me what you like!

And it was nice to meet you a month ago at That Thing We Can't Talk About Yet.

Londinius said...

Ahh - it IS you, Ann ! I did wonder. Indeed, it was a pleasure to meet you at That Thing - I do hope that you had as much fun as I did. Don't worry, I will be posting all about it when the time comes that We Can Talk About That Thing Which We Can't Talk About Yet - or WCTATTWWCTAY , as I like to think of it. Thanks for dropping by and checking out the blog.